Date din localitate
Comuna Cîrlibaba - atractii turistice
POTENŢIALUL TURISTIC NATURAL
Marea întindere a spaţiului muntos oferă o gamă largă de obiective turistice şi care abundă în frumuseţi peisagistice. Cel mai atractiv punct din cuprinsul Munţilor Ţibău este Stânca Ţibăului , declarat monument al naturii. Pe valea Ţibăului, la ieşirea din cătunul Codreava, Piatra Roşie , un alt bloc impresionant atrage atenţia oricărui drumeţ.
Pe înaltimile Munţilor Ţibău creşte floarea de colţ, iar pe Munţii Chiciura Lucinii înfloresc în luna august alte două plante deosebite: papucul doamnei şi sângele voinicului, plante ocrotite prin lege şi care oferă privelişti demne de imortalizat, ideale pentru pasionaţii de fotografie.
Fauna constă în diferite specii de animale, unele constituind fondul cinegetic al zonei. Din efectivul faunistic cocoşul de munte şi cocoşul de mesteacăn sunt specii ocrotite prin lege.
Fauna piscicolă permite practicarea pescuitului pe râul Bistriţa şi afluenţii săi.
POTENŢIALUL TURISTIC ANTROPIC
Zona comunei Cîrlibaba fiind o zonă muntoasă, prezintă multe areale propice practicării păstoritului. Păstoritul se realizează în aşa-numitele stâni, fiecare judeţ având caracteristic anumite obiceiuri şi tradiţii în ceea ce priveşte adunatul animalelor, urcatul în munte, măsuratul laptelui şi atribuirea de responsabilităţi.
Portul popular reprezintă o continuitate a portului moldovenesc deşi are un specific propriu, iar elementele componente s-au dezvoltat continuu realizând astfel o particularitate structurală.
Folclorul comunei Cîrlibaba este foarte bogat şi se bucură ca mai peste tot în ţara nostră de hora satului, de obiceiuri legate de naştere, botez, cununie, înmormântare, apoi obiceiuri de iarnă, obiceiuri de Paşte, obiceiuri legate de sărbătorile de peste an, care s-au păstrat şi se păstrează înca de localnici şi care pun mare accent pe tradiţie.
Arhitectura populară este absolut unică şi originală. Adevăratele broderii în lemn ce încununeaza cerdacurile, uşile, fântânile şi porţile, la care se adaugă decoraţiunile exterioare divers colorate şi stilizate încânta turistul dornic de nou şi frumos. Arta ţesăturilor şi a cusăturilor, încondeierea ouălelor cu splendide miniaturi geometrice, confecţionarea costumelor populare cu broderii de mărgele şi blană de jder sunt comori incontestabile ale artei populare.
Economia închisa de casă mai conservă înca meşteşugurile străvechi, iar majoritatea familiilor beneficiază de materiile prime oferite de creşterea animalelor.
OBIECTIVE TURISTICE ANTROPICE
Dintre obiectivele antropice de interes turistic de amintit ar fi cele trei biserici de pe teritoriul comunei care aparţin celor două culte: ortodox şi catolic, Monumentul descălecării Voievodului Bogdan şi Monumentul Eroilor.
INFRASTRUCTURA TURISTICĂ
Căile de transport de care dispune comuna Cîrlibaba sunt: DN 18 Iacobeni- Cîrlibaba- Borşa, axa principală, o şosea asfaltată în stare relativ bună, de la care pornesc principalele drumuri forestiere spre zonele locuite sau spre cele de interes turistic. Principalele drumuri forestiere sunt cel de pe valea Cîrlibabei şi cel de pe valea Ţibăului şi din care se desprind alte drumuri de dimensiuni mai mici după cum urmează:
- din valea Cîrlibabei: Tătarca( face legătura cu Valea Moldovei- Benia), Găina, Iedu, Puciosu, Cujucica, Even, Bobeica( cu ramificaţii spre Vârful Baranova şi spre Izvoarele Sucevei)
- din valea Ţibăului: Codreava, Dârmoxa, Canal, Zâmbroslav, Prestânci ( cu ramificaţii peste Măguricea în Şesuri şi peste Jupania în Baia Borşa).
- din ava principală pornesc drumuri spre: Bila, Lala şi drumul peste Pasul Rotunda.
Reţeaua rutieră oferă posibilitatea deplasării până la obiectivele turistice naturale şi punctele de belvedere de pe teritoriul comunei, făcând totodată legătura cu zonele învecinate.
DOTĂRILE PENTRU RECREERE ŞI CURĂ
Dotările pentru agrement sunt:
- teren de fotbal( suprafaţă naturală)
- teren de volei şi handbal( suprafaţă betonată)
- pârtie de schi ( dificultate medie la coborâre, amenajată pe o lungime de 1,8 km şi 1km neamenajată)
Cadrul natural oferă posibilities practicării unor sporturi cum ar fi:
Rafting-ul - poate fi practicat pe Bistriţa Aurie, iar pe Cîrlibaba şi Ţibău doar în perioadele cu debite mari.
Parapanta - cel mai bun loc pentru practicarea acestui sport este Vf. Fluturica datorită poziţiei şi curenţilor calzi.
Off- road-ul- se poate practica pe toate drumurile axiale ce deserves zona, dar în special pe drumurile forestiere.
SERVICIILE TURISTICE
Pe teritoriul comunei se află o benzinărie situata în Valea Stânii, ce are în componenţa ei şi un restaurant. Un alt restaurant se află în incinta Hotelului Mario & Ema. Cîrlibaba dispune de o piaţă agroalimentară şi un bazar. Serviciile de asistenţă medicală se prestează de către un medic şi o asistentă medicală. Serviciul de pompieri este bine organizat şi intervine în orice situatie deoarece nu există seviciu de salvamont în zonă. În ceea ce priveşte telecomunicaţiile, comuna dispune de poştă, telefoane publice şi telefonie mobilă. Poliţia rurală are sediul în incinta primăriei şi dispune de trei cadre şi maşină de intervenţie.
EVENIMENTE
Serbările Zăpezii- februarie
Zilele Cîrlibabei- 29-30 iunie şi Hramul Bisericii Ortodoxe din Cîrlibaba
Hramul Bisericii Catolice - 25 august
Fotografii turism Carlibaba